Sisteme Irigatii prin Picurare

Generalitati, cand folosim si la ce se preteaza?

Irigarea prin picurare este una dintre cele mai eficiente metode de irigare. In timp ce aspersoarele au o eficienta de 75 – 85%, sistemul de picurare are o eficienta de 90% sau mai mare. Acesta este principalul motiv pentru care udarea prin picurare se afla printre cele mai utilizate metode de irigare. Pe langa acest aspect, irigarea prin picurare ofera si alte avantaje:

 • Posibilitatea de a iriga terenuri cu forma neregulata
 • Economie de energie, lucreaza la presiuni mult mai mici decat sistemele clasice (de exemplu aspersiunea), iar asta reduce costurile de pompare
 • Reduce efectele bolilor asociate cu un nivel ridicat de umiditate la unele plante, frunzele plantelor raman uscate si astfel se reduce riscul de aparitie a bolilor si arsurilor
 • Reducerea cheltuielilor cu ingrasamintele, datorita aplicarii acestora localizat, la fiecare planta, prin dizolvarea in apa de udat
 • Se poate automatiza

Sistemul de irigatie prin picurare vizeaza radacinile plantelor si asigura acestora necesarul de apa intr-un ritm foarte lent. Sistemele de irigatie prin picurare au un consum redus de apa si impiedica dezvoltarea si aparitia buruienilor, precum si evaporarea apei.

Componente si Particularitati

Componentele si particularitatile unui sistem de irigare prin picurare
 1. Furtun pentru apa
 2. Cot / teu / cruce / racord / dop / robinet – pentru furtun
 3. Banda de irigare cu duze sau labirint continu
 4. Accesorii pentru banda – robineti, garnituri, dopuri, start conectori
 5. Automatizarea
 6. Sursa de apa & filtrele

Furtunul de picurare este asezat la suprafata terenului conectat la sistemul de conducte subterane pentru functionarea automatizata. Exista si varianta de tub de picurare ce se poate monta ingropat, aproape de radacinile plantelor.

Pe tubul de picurare se monteaza picuratoarele (numite uneori si duze) preinstalate la o distanta anume pe lungimea tubului.

Banda de irigare se alege in functie de necesitatile plantelor in functie de distanta dintre picuratori:

 • Pomi fructiferi: 30 – 40 cm
 • Legume: 10, 20, sau 25 cm

In functie de durabilitate / grosimea benzii, aceasta se clasifica in doua categorii principale:

 • 6 mm – se poate utiliza pe ambele cicluri sau pe ciclul lung de cultura timp de 1 – 2 ani
 • 8 mm – se poate utiliza pe ambele cicluri sau pe ciclul lung de cultura timp de 2 – 3 ani

Automatizarea:

 • Electrovalve, actioneaza in functie de semnalul primit de la programator
 • Programator/controler

Acesta memoreaza programul de udare, controleaza electrovalvele, functioneaza la o tensiune de 220 V sau 9 V in functie de sistem.

 • Senzor de ploaie/umiditate

Atunci cand vremea este ploioasa si nivelul de precipitatii este suficient, senzorul transmite un semnal catre programator, astfel ca, sistemul de irigatie nu mai porneste; programul de stropit va fi reluat abia dupa ce senzorul de ploaie se va usca.

 • Cabluri electrice pentru legaturile dintre programator si electrovalve

Solicitati o Contatie Acum

Proiectare si/sau Montaj

Pregatiti informatiile necesare (dimensiuni, suprafata teren, amplasament, sursa de apa, planta) sau solicitati o vizita pe teren pentru realizarea unei schite in ce priveste nevoile de irigare specifice.

Sursa de apa & filtrele

 • Rezervoare de acumulare (butoaie, bazine IBC etc)

Se preteaza pentru suprafete mici (curti, gradini, sere si solarii de o suprafata mai mica), rezervorul se amplaseasa la inaltime pentru a asigura presiunea necesara in conductele de irigare – astfel undarea se realizeaza prin irigare gravitationala.

 • Pompa, astfel rezervoarele pot fi montate la suprafata solului
 • Agregate de pompare actionate de motoare electrice sau cu ardere interna – acestea sunt utilizate in general pentru suprafete mai mari: plantatii, livezi

Volumul rezervoarelor trebuie sa acopere suprafata de irigare si intensitatea consumului de apa al plantelor.

Schema de purificare a apei depinde de calitatea ei:

 • In 2 trepte: filtre cu nisip si pietris + filtre cu sita / disc de siguranta, atunci cand se utilizeaza apa din surse de la suprafata
 • Intr-o treapta – filtre cu discuri, daca sursa de irigare este o sonda sau calitatea apei este buna (cum este si cazul irigarii centralizate)

Ferilizarea prin irigatie – fertirigarea

Administrarea fertilizantilor si a solutiilor de protectie a plantelor impotriva daunatorilor de sol se utilizeaza injectoare si dozatroane.

Principiul de functionare al injectoarelor se bazeaza pe utilizarea fluxului de apa pentru aspiratia fertilizantilor dizolvati in baza crearii unui vid artificial.

Bine de Stiut

Cateva informatii despre sensibilitatile sistemelor de irigatii prin picurare si modul de intretinere al acestora

Inainte sa demarati proiectul montarii unui sistem de irigatii prin picurare este bine sa luati in considerare urmatoarele aspecte:

 • Avantajul unui cost de operare minimal este contrabalansat de un cost initial de instalare mai ridicat.
 • Radiatiile solare pot afecta materialele din care sunt realizate conductele de irigare, scurtand astfel viata acestora.

Producatorii se adapteaza si de aceea apar noi materiale cu o rezistenta crescuta fata de radiatii. Luati in considerare, verificati acest aspect la achizitia materialelor.

 • Infundarea – daca apa nu este filtrata corespunzator, duzele foarte fine ale sistemului de irigare prin picurare pot sa se infunde.
 • Sistemul de irigare prin picurare poate genera cheltuieli in plus dupa recoltare.

Aceste cheltuieli se refera la strangerea conductelor sau benzilor de picurare, transportul si depozitarea acestora. Nu se aplica in cazul sistemelor rezidentiale.

 • Pierderi de apa sau de plante daca sistemul de irigare prin picurare nu este instalat cu atentie si exista scapari de apa sau duze infundate.
 • Alegerea corecta a filtrelor pentru instalatia de irigare prin picurare este foarte importanta.

Punand in balanta, atat avantajele, cat si dezavantajele, realizam faptul ca sistemele de irigare prin picurare sunt eficiente. O buna parte din dezavantaje se refera la erorile umane (instalare necorespunzatoare, infundarea duzelor cu pamant sau saruri si reziduuri din apa insuficient filtrata).

Exploatarea si mentenanta sistemului de irigare

Atat conductele de plastic, cat si sistemul in intregime pot fi functionale pentru o perioada lunga de timp cu conditia respectarii regulilor de exploatare si deservire tehnica periodica.

 • Intretinerea filtrelor: periodicitatea spalarii filtrului depinde de calitatea apei
 • Verificare valve / electrovane: presiunea se verifica prin intermediul manometrului la fiecare deconectare a sistemului
 • Conducte si banda de irigare

In timpul exploatarii exista pericolul de astupare a benzilor cu reziduuri de saruri si microalge. Pe langa aceasta, tevile pot fi afectate din exterior in cursul lucrarilor agrotehnice, cat si din cauza daunatorilor de sol, mai ales daca se utilizeaza benzile de picurare mai subtiri.

Pentru functionarea buna a conductei PVC / a benzilor de picurare pentru o perioada lunga de timp sunt necesare urmatoarele masuri profilactice:

 • Spalarea periodica pentru eliminarea reziduurilor insolubile, a particulelor suspendate care au nimerit in conducta ca rezultat al deteriorarilor mecanice, si a algelor. Frecventa spalarii depinde de conditiile specifice de utilizare.
 • Acidificarea apei va permite evitarea infundarii cu saruri de calciu – la finele sezonului de irigare sau primavara pana la plantare, in acelas timp se poate face si o clorare – ajuta la evitarea infundariilor cu alge si materie organica.

Pregatirea de Iarna

Pregatirea sistemului de irigat pentru iarna este un procedeu foarte important pentru buna intretinere a acestuia.

Odata ce se prognozeaza primele ingheturi toate componentele sistemului de irigatii aflate in contact cu apa sunt in pericol. Acolo unde limita de inghet poate atinge nivelul conductelor de apa, sistemul de irigat trebuie golit.

Piesele care se afla la suprafata sunt mai expuse riscului de inghet, este posibil sa nu se strice la prima abatere, dar in timp se vor distruge.

Fiting-urile si conductele nefiind din acelas material nu reactioneaza la fel la variatii de temperatura (difera factorul de dilatare / contractare in functie de material). Din acest motiv inaintea primului inghet este important sa demontam prima data pompele de apa si sa deschidem robinetii din alama sau fier.

Metodele de golire a sistemelor de irigat:

 • Prin supape de golire automata

Aceasta metoda este disponibila doar in cazul in care sistemul de irigat a fost proiectat cu supape automate de golire. Daca sistemul de irigat detine supape de golire automata tot ce trebuie facut este inchiderea robinetului principal de alimentare cu apa si deschiderea manuala a electrovalvelor cate una pe rand. (aceasta metoda de golire a sistemelor de irigatii nu este garantata 100%).

 • Manual, cu ajutorul unui compresor / aer comprimat

Aceasta metoda consta in introducerea de aer comprimat la o anumita presiune iar apa din instalatie va fi inlocuita cu aer.

Oferim Servicii de Intretinere

Verificare Periodica Sisteme de Irigatii

Remediem defectiunile survenite

Serviciile de intretinere sistem de irigatii si de pompare a apei constau in deplasarea periodica (sau la solicitarea beneficiarului) a unei echipe de instalatori, pentru remedierea defectiunilor survenite sau pentru desfasurarea urmatoarelor operatiuni:
 • Verificarea etanseitatii circuitelor de irigare, a pompelor si supapelor de sens;
 • Inlocuirea sau curatarae filtrelor;
 • Curatarea electrovanelor, verificarea garniturilor si bobinelor;
 • Verificarea si reprogramarea controllerelor pentru irigatii;
 • Golirea sistemelor de udare inainte de venirea iernii;
 • Repunerea in functiune a sistemelor de irigatii la venirea primaverii;
 • Orice alte operatii necesare functionarii in conditii bune a sistemelor de irigare si pompare.
Suna Acum